Saker att tänka på innan du byter taket

Att byta taket på ditt hus eller villa är oftast en betydande investering. För att få ett långvarigt och bra resultat är det viktigt att välja rätt material och anlita en skicklig takläggare.

Innan du bestämmer dig för att byta tak bör du först ta reda på kostnaderna. Här är ungefärliga priser per kvadratmeter beroende på vilket material du väljer:

  • Papptak: 50–100 kronor
  • Betongpannor: 100–140 kronor
  • Plåttak: 70–150 kronor

Nästa steg när du ska lägga tak i Dalarna är att välja rätt typ av tak och material för att undvika onödiga kostnader vid renoveringen. Det bästa är att välja samma typ av takbeläggning som redan finns på taket. Ibland kan det vara möjligt att byta takmaterial, men detta bör diskuteras med en takläggare. En eventuell förändring av material är beroende av takets lutning och befintliga beläggning. Det är vanligtvis bäst att konsultera en specialist som kan göra en hembesök och ge råd om vad som är mest lämpligt.

Som husägare kan det vara nödvändigt att ansöka om bygglov för att byta tak. Detta gäller särskilt om du byter takbeläggning, till exempel om ditt nuvarande tak har betongpannor och du vill byta till tegel. Om takets färg också ändras måste du ansöka om bygglov.

Anlita en erfaren takläggare

Att anlita en erfaren takläggare med bevisad kompetens är ett måste. Fråga gärna grannar och vänner om rekommendationer eller sök på nätet för att hitta mer information om erfarna yrkesmän inom takläggning. Budgetering är också viktigt. Arbetet kan kvalificera för ROT-avdrag, vilket innebär att du kan dra av upp till 50 000 kronor per år och få 30% av arbetskostnaden täckt.

Det är viktigt att komma ihåg att det totala priset för takbyte kan variera avsevärt beroende på vilket material du väljer. Papptak anses vara den billigaste varianten medan tegel ligger i de högre prisklasserna. Innan du skriver kontrakt med din takläggare bör du alltid kontrollera den beräknade totala kostnaden.

Efter att du har bytt tak är det viktigt att underhålla det på rätt sätt. Kontrollera takets skick minst en gång om året för att vara säker på att inga reparationer behövs. Generellt sett har ett tegeltak en livslängd på minst 100 år, och samma gäller för betongtak. Plåttak har en betydligt kortare livslängd på 20–30 år, medan moderna papptak håller i 25–30 år.

Publicerat den
Kategoriserat som Tak