Svar på vanliga frågor om plåttak

Vi har samlat tre av de vanligaste frågorna om plåttak.

Hur mycket kostar ett plåttak?

Det beror mycket på vilken typ av plåttak som du väljer. Det finns olika sorter såsom stålplåt, aluminiumplåt och zinkplåt. Ett billigt plåttak kan du få för runt 800 kronor. Sedan kan mer exklusiva plåttak kosta flera tusen kronor.

Är du händig så kan du lägga ett plåttak själv men om du inte är bekväm med att stå på stegar och vara uppe på taket så skall du anlita någon som gör taket åt dig. Då behöver du även räkna in hantverkskostnader. Köper du ett billigt tak kan den totala kostnaden på arbete och tak bli cirka 1500 kronor till 2000 kronor. Det beror lite på hur förutsättningarna är och hur taket ser ut samt var någonstans i landet som du befinner dig.

Hur mycket skötsel behöver ett plåttak?

Plåttak har fördelen att vara relativt lättskött och hållbart. Ett plåttak som man tar hand om kan hålla i mer än 100 år. När det kommer till plåttak skall man ta för vana att kolla till det då och då samt tvätta det en gång vartannat år. När man tvättar sitt plåttak kan man använda en mjuk borste eller svamp och lite diskmedel. Sedan sköljer man av taket. Du skall inte använda högtrycksspruta, det räcker med vanlig trädgårdsslang.

Plåttak är känsliga för tryck och repor. Där det blir repor är det lätt att fukt tränger in vilket leder till att plåten rostar. Ser man report skall man måla över dem med lämplig plåtfärg.

Kan man renovera ett plåttak?

Man kan renovera plåttak och bör göra det om färgen flagnar. Då skall man skrapa bort all färgen från taket. Sedan skall man slipa bort all rost man ser. Det gäller att vara noggrann då rost gärna sprider sig. Efter det skall man tvätta taket och låta det torka. Först grundar man med rostskyddsfärg som är lämplig för plåttak och sedan fortsätter man med plåttakfärg.

När man målar tak för man välja sitt tillfälle. Plåttak kan bli mycket varma på sommaren och man skall helst inte måla i direkt solljus. På våren behöver man akta sig från frömjöl och på hösten för löv som virvlar runt. Tidig vår och tidig höst är de bästa tiden att måla tak.

Tycker du att det är obehagligt att vara uppe på taket så kan du anlita en person som utför takmålningen åt dig. Det finns duktiga och seriösa företag som utför takmålning i Stockholm till ett bra pris. Läs mer om takmålning på denna hemsida: takmålningstockholm.se

Publicerat den
Kategoriserat som Renovering

Golvslipning – att tänka på

Dags att slipa dina golv? Redan där har du gjort ett bra val. En golvslipning är ett lite bortglömt sätt att förfina ett golv. Många idag ser att den enda utvägen är att byta golv. Har man ett slitet parkettgolv i vardagsrummet så river man ut den och ersätter den med ett annat golv. Det är, enligt oss, det sista alternativet. En golvslipning är det första.

Att ett golv drabbas av ett hårt slitage är en naturlig konsekvens av dess placering. Vi går på golvet, barnen leker på det, vi drar in smuts och vi ställer tunga möbler över ytan: allt detta bidrar till ett förfulande slitage. Detta slitage sitter emellertid inte så djupt utan är endast exkluderat till det övre lagret.

Genom en golvslipning så tas detta bort och den inneboende skönheten blir återigen framträdande. Något som ytterligare förstärks genom den ytbehandling som appliceras efter att slipningen är utförd. Så fungerar en golvslipning i teorin, men i praktiken finns det några saker att tänka på. Vi tänkte gå igenom dessa i punkter och enligt följande:

  • Ta professionell hjälp. Man kan slipa golven på egen hand, men man tar då också en risk. Vårt råd är att man anlitar en professionell firma för en golvslipning i Stockholm. Du kan numera använda rot-avdraget för ett bättre pris.
  • Tänk dammfritt. Vid valet av en firma för golvslipning så fråga alltid om den går att få dammfri. Det tjänar du på – rejält. Tyvärr har inte alla företag en uppdaterad maskinpark. Välj gärna att betala lite extra för den lyxen.
  • Kolla alltid referenser. Se alltid till att välja ett företag som bevisligen kan leverera ett högkvalitativt jobb. I synnerhet om du har ett mer exklusivt golv som ska slipas. Var alltid noga med att ta referenser och ring dessa innan du skriver under ett avtal.
Publicerat den
Kategoriserat som Golv

Badrumsrenovering Norrköping – viktigt att tänka på

Drömmer du om att genomföra en badrumsrenovering i Norrköping? Du är långt ifrån ensam. Ser man till riket i stort så står en badrumsrenovering överst på mångas önskelista gällande förändringar i hemmet. Förklaringen till detta ligger i att badrummet har gått från en plats där man uträttar privata ärenden till en plats där man kan vila ut efter en hektisk dag på jobbet.

I vårt uppskruvade tidevarv så behöver vi platser för återhämtning och rekreation. Ett badrum ger oss en möjlighet att lägga undan mobilen, sjunka ner i exempelvis ett hett bad och bara vara för en stund. Badrummet och en renovering av ett sådant är också något som på många sätt blir definierade för ett hem. Ett snyggt, modernt och fräscht badrum är något som gästerna kommer ihåg och som på många sätt blir avgörande för det viktiga, första intrycket. Och, som lök på laxen: väljer du en badrumsrenovering i Norrköping så kan du nästan räkna med en värdeökning av bostaden och den dagen du väl säljer så kommer du också att få mer pengar i slutpris.

Det finns dock vissa saker som man måste tänka på i samband med en badrumsrenovering och initieringen av en sådan. Vi tänkte här rada upp några punkter som du kan bocka av innan du sjösätter planerna och där du förhoppningsvis får en både enklare och säkrare väg fram till målet. Punkterna ser ut som följer:

Ta professionell hjälp med din badrumsrenovering i Norrköping.

Många väljer att genomföra en badrumsrenovering på egen hand. Vilket dte inte finns några lagliga hinder mot att göra – så länge man anlitar en elektriker för installationer och dragning av el så är det egentligen fritt fram. Men, det handlar om ett ytterst komplext projekt där fukt och vatten är naturliga ingredienser i miljön. Att antalet anmälda fuktskador ökat under senare år hör definitivt ihop med de lekmannamässiga renoveringar av badrum som skett. Ta inga risker, välj ett företag för din badrumsrenovering!

Vad säger försäkringen? Många tänker sig att man har en trygghet i hemförsäkringen. Faktum är att försäkringsbolag ställer krav på både dokumentation och på fackmannamässiga jobb i samband med renoveringar av badrummet. Det innebär att du kan nekas ersättning om du gjort jobbet själv – och exempelvis en fuktskada syns.

Totalentreprenad blir billigare i längden. Att välja ett och samma företag för en badrumsrenovering har många fördelar. Jobbet går snabbare, det blir säkrare och i slutändan så blir det dessutom ofta billigare än om man väljer flera olika företag för varje moment. Glöm inte att du kan använda ditt Rot-avdrag för en badrumsrenovering i Norrköping även om du väljer totalentreprenad. Med Rot kan du dra av 30% av den totala kostnaden för arbetet. Läs mer om badrumsrenovering på den här hemsidan: badrumsrenoveringnorrköping.nu

Publicerat den
Kategoriserat som Badrum

Hur mycket kostar en dränering?

Som husägare så kommer det hela tiden att uppkomma kostnader i form av reparationer och detta är något som man måste vara medveten om och beredd på. Det vill säga; äger man ett hus så måste man se till att man lägger undan pengar så att det finns en budget för de kostnader som man kanske inte räknat med. Saker och ting går – helt enkelt – sönder och ett hus har en begränsad livslängd där vissa områden är mer utsatta än andra.

Ser man krasst på saken så handlar det primärt om två stycken områden som drabbas hårdare än andra och gemensamt för dessa är att de dels tvingas utstå mest attacker från naturen – regn, snö och annan nederbörd – och att de dels också är dyrast att reparera. Det handlar här om husets tak och husets grund och det man lyckligtvis ska veta är att reparationer av dessa inte är något som behövs speciellt ofta något som är tur i och med att priset för exempelvis ett byte av tak eller en dränering är väldigt dyrt.

Om vi ser till det sistnämnda – en dränering – så kan man räkna med en kostnad om minst 60.000 kronor inklusive rot-avdraget och att man i många fal kan räkna betydligt högre än så. Det som avgör priset för en dränering är primärt två saker – hur tomten ser ut och vart i Sverige man bor. Gällande tomten så handlar det om hur djupt man måste gräva vid en dränering – hur många löpmeter som krävs – och ser man till vart man bor så handlar det om hur konkurrensen ser ut mellan företag verksamma inom dränering.

Kort sagt: bor du i Stockholm och är i behov av en dränering så har du en större chans att få denna utförd till ett billigt pris än vad som är fallet i en mindre stad som exempelvis Mora. Anledningen till detta är att det i Stockholm finns betydligt fler företag som erbjuder tjänsten dränering än vad det finns i Mora. Det kan i vissa fall skilja sig så mycket som tusen kronor/löpmeter mellan två stycken företag i Stockholm – en markant skillnad som verkligen visar sig i slutändan.

Kvaliteten på jobbet är viktigast

Ska man genomföra en dränering till sitt hus i Stockholm så gäller det således att vara aktiv och ställa offerter mot varandra till dess att man hittat ett företag som utför tjänsten till det bästa priset. En fotnot här dock: ett billigt pris ska alltid ställas mot kvalitet och här kan man i Stockholm skönja en oerhört negativ aspekt av konkurrensen vi nämnde.

Det vill säga – det skiljer mycket i pris, men det skiljer även i kvalitet mellan företagen och då det kommer till en dränering så ska man veta att det alltid är bättre att betala mer för ett bra jobb än mindre för ett dåligt sådant. Risken finns nämligen att man tvingas göra om detta projekt redan efter något år – till samma kostnad.

Rådet är således att man hellre väljer ett företag som är lite dyrare, men som har ett gott rykte än att chansa och gå efter det billigaste priset. Det tjänar man på i längden.

Publicerat den
Kategoriserat som Bygg

Ta hjälp av arkitekt när ni ska bygga ut i Stockholm

Planerar ni att bygga ut ert hus i Stockholm? För att den nya tillbyggnaden ska se ut som en del av det övriga och inte något separat – ta hjälp av en arkitekt.

Bor ni i ett äldre hus i Stockholm som ni vill bygga ut är det en del att tänka på. Oavsett om det är en altan, ett till våningsplan, ett extra rum eller ett uterum som ni planerar att addera till ert hem, så vill ni att tillbyggnaden ska smälta in på ett naturligt sätt med det övriga. En äldre estetik på byggnaden kan lätt skära sig mot en modernare stil och göra att det verkligen ser ut som en tillbyggnad snarare än en naturlig del av ert hem.

En arkitekt bidrar med de kunskaper och erfarenheter ni behöver

När ni väl ordnat med bygglov vill ni också få ut så mycket som möjligt av tillbyggnaden. Istället för att dela upp till exempel uterum och ett extra rum i olika projekt som sker med några års mellanrum, kan ni kombinera detta. Om ni tar kontakt med en arkitekt innan ni går vidare med era planer kan hen hjälpa er att få ut så mycket som möjligt av ert byggprojekt.

Förmodligen sitter ni med drömmar och idéer kring vad ni vill åstadkomma. Att förverkliga dessa är dock inte alltid så lätt. Om ni kontaktar en arkitekt i Stockholm kan hen kombinera dessa drömmar och idéer med sina kunskaper och erfarenheter och skapa precis det som ni drömmer om.

Publicerat den
Kategoriserat som Arkitekt

Brandisolering räddar liv

Hela tiden blir man påmind om hur skört livet kan vara. På bara en sekund kan allt förändras. Vi kan skydda oss från mycket, men inte från allt. Med en brandisolering skyddar du dig från branden.

Alla har inte drabbats av hur det är med en brand. Långt ifrån faktiskt. Men en del känner folk i sin bekantskapskrets som har varit med om det. Om man inte heller känner någon har man i alla fall sett hur förödande det kan vara. När en brand startar, många gånger är den inte släckt förrän hela stället har brunnit ned. Branden tar ingen hänsyn till vem som är i byggnaden. Vare sig det är människor eller djur, den slukar allt i sin väg. Därav är det viktigt att man har ett bra brandskydd, som exempelvis brandisolering är.

Med brandisolering får man mer tid

Anledningen till varför det är bra att använda sig just av en brandisolering är att den kommer att ge er mer tid om det börjar brinna. För trots allt man vet aldrig om och när det börjar brinna. Man kan tycka att man har ett säkert hem, inte för mycket sladdar och annat som kan ta fyr. Men så kan det vara en liten mus på besök som tuggar i sladdarna under diskbänken. Det är så pass enkelt att det blir en brand, så bättre att vara på säkra än osäkra sidan och göra en brandisolering. Det finns proffs som kommer ut och hjälper dig med det om du kontaktar dem. Det är något alla borde ha.

Publicerat den
Kategoriserat som Bygg

Professionella rörmokare i Göteborg

Du vet aldrig när du kan behöva en rörmokare i Göteborg. Men om du anlitar en rörmokare för att förebygga framtida problem kan du åtminstone undvika stora besvär i framtiden med rör och avlopp.

Det finns bara en person som kan rör bättre än en rörmokare. Det är Doktor Mugg i den gamla tv-serien med samma namn. Iförd grodmansdräkt, simfötter och ett dasslock över huvudet dök han ned i avlopp och transporterade sig fram genom rören. Doktor Mugg valde en kriminell karriär där han ständigt försökte hämnas på sin gamla arbetsgivare Walter Closett och lura honom att sälja den egenproducerade Pruttomobilen. Istället kanske Doktor Mugg borde satsat på en karriär som rörmokare. Han har alla färdigheter som behövs för att rensa avlopp, och borde snabbt kunna anpassa sig till VVS även inom exempelvis kök och tvättrum.

Ta hjälp av rörmokare från början

Nu är det dock knappast Doktor Muggs namn du hittar i telefonkatalogen när du söker efter en VVS-firma i Göteborg. Du hittar istället verkliga, professionella och seriösa rörmokare. Exakt sådana som du behöver när du exempelvis renoverar kök eller badrum. Du ska aldrig underskatta vikten av att vara på den säkra sidan när det gäller rör. Det är oerhört tråkiga konsekvenser när rören inte fungerar. Det är alltid bättre att kontakta en rörmokare på förhand än i efterhand. Kan du förebygga framtida problem med rören så ska du naturligtvis göra det. Men det är tryggt att veta att det finns möjlighet för båda alternativen.

Publicerat den
Kategoriserat som Annat

Golvläggaren gör jobbet i Uppsala

Är det dags att lägga om ditt golv i bostaden i Uppsala? Funderar du över att göra det själv eller om du ska anlita en golvläggare som kan hjälpa dig? Någon som är proffs på att lägga golv.

Många vill idag själva klara av renoveringen av hemmet. Och ändå finns det något som kallas för renoveringsdöden. Det där tillståndet när renoveringen tar död på allt runt dig. Din fritid, din relation, din motivation och kanske även din ekonomi. Det innebär inte att du ska sluta renovera eller att du ska sluta göra saker själv. Men det sägs att den som är klok vet att omge sig med rätt rådgivare och hjälpredor. Så är det även inom renovering. Om du inte är mycket händig, eller har lagt golv själv förut med gott resultat, så är det klokt att anlita en golvläggare i Uppsala. Någon som är proffs på att lägga golv och kan göra det snabbt och på rätt sätt.

Anlita en bra golvläggare

När du väljer att anlita en golvläggare så kanske det kan vara lockande att anlita någon du känner, eller någon som tar ett väldigt lågt pris. Båda alternativen kan bli mycket bra, men det kan även bli väldigt fel. När du ska anlita en golvläggare så är det viktigt att du väljer någon som du vet är bra och dessutom någon som arbetar som golvläggare. Skulle det kosta lite mer så är det ändå inget emot vad det kommer kosta med fel.

Publicerat den
Kategoriserat som Golv

Renovera lägenheten rätt i Stockholm

Funderar du på att renovera lägenheten i Stockholm? Rätt renovering kan kosta ganska lite men öka värdet på din lägenhet många gånger om. Här kommer tips på hur du renoverar en lägenhet.

Hur kommer det sig att det finns de som kan livnära sig på att renovera lägenheter? Jo, det är för att de vet hur de ska renovera en lägenhet på rätt sätt. Om du vill renovera lägenheten i Stockholm så att värdet kommer öka så är det en del punkter som du ska tänka på. Först och främst ska du tänka på vad en köpare kommer vilja ha i ditt område och din fastighet. Det är inte lönt att lyxrenovera en lägenhet i ett område där köpare inte kommer vilja betala mycket pengar. Och det är inte heller lönt att renovera lägenheten på ett sätt som helt enkelt inte passar in där du bor. De två punkterna är de två viktigaste av alla, så det är viktigt att du tänker på det.

Att tänka på när du renoverar lägenheten

Fler punkter att tänka på är att skilja på vad du tycker är snyggt och vad de flesta köpare kommer vilja ha. Visst kan det finnas de som precis som du tycker om ett färgglatt hem eller en lyxig vägg i badrummet med svart marmor. Men om du vill få många intresserade köpare så gäller en stil som många kan tycka om. Det bästa är helt enkelt att satsa på hela och rena ytor.

Publicerat den
Kategoriserat som Renovering

Säkrare lokaler med brandskyddsmålning

Brandskydd är något som vi aldrig får sluta ta på allvar. Det är för sent att fundera över saken när en brand väl har startat. Ett effektivt sätt att sakta ner förlopp är att brandskyddsmåla.

Generellt sätt har de allra flesta en mycket stor respekt för eld. Troligen finns det i levande varelsers biologi helt enkelt. Däremot kan det vara lite si och så med de konkreta åtgärderna för att förhindra brand. Vi lever gärna i den lilla det-kan-inte-hända-mig-bubblan.

Som ansvarig för exempelvis en kontorslokal behöver du ta saken på allvar. I nybyggda fastigheter byggs säkerheten in redan från början. I övriga fall ligger det på ansvariga att säkra alla utrymmen så gott det går. För detta behövs kunskaper och att man sedan arbetar vidare och agerar.

Brandmålning säkrar lokaler längre tid

En fullt utvecklad brand i en hel byggnad är oerhört svår att stoppa. Risker för liv och egendom uppstår inte bara pga öppna lågor. Rökgaser och att bärande strukturer påverkas av hettan bidrar minst lika mycket till faran. Brandmålning är ett bra sätt att skydda.

Vad innebär det att brandmåla? Jo, man täcker bärande konstruktioner med en mycket speciell och mycket värmetålig färg. Detta gör att förloppet saktas ner betydligt. Människor hinner ut ur lokalen och räddningstjänsten får ett enklare jobb.

Att förhindra att en byggnad totalförstörs och att göra brandpersonalens arbete säkrare är det primära när väl människor kunnat sätta sig i säkerhet. Brandmålning gör stor skillnad. Den kan rädda liv, den kan rädda lokaler och egendom. Läs mer om brandmålning på denna webbsida: brandskyddsmålning.net

Publicerat den
Kategoriserat som Bygg